Marianne Lindberg de Geer ny chef för Kulturhusets konstscen

På det nyss omformade Kulturhuset i Stockholm vurmar den nya ledaren på konstområdet för kontroversiella konstnärer och tv-spel.

Marianne Lindberg De Geer. Fotografi: Petra Hellberg.
Marianne Lindberg De Geer. Fotografi: Petra Hellberg.

I Stockholm har den omstridda sammanslagningen av Kulturhuset med Stadsteatern skett under sommaren. Institutionen har fått åtta nya konstnärliga chefer, utövande konstnärer som var och en ska ansvara för programverksamheten inom sitt kulturområde.

– Att bygga ett lag av ledare till det nya huset påminner om min roll som teaterchef, säger VD Benny Fredriksson på Kulturhusets hemsida.

Chef för Konstområdet blir Marianne Lindberg De Geer, vars första uppdrag är att sätta ihop en retrospektiv i eget namn. Lindberg De Geer, kanske mest känd för sina verk Jag tänker på mig själv, har bl a varit ledamot i Kulturrådet (2003-2010) och påstod 2010 att det var tjänstefel av Moderna museet att inte ställa ut Anna Odell, Lars Vilks och Pål Hollender. I en intervju med Kulturnytt (SR 15/8) talar hon om möjligheten att ställa ut Hollender och att hennes vurm för tv-spel kan resultera i ett spelkonvent där deltagarna «sover på pizza-kartoner» på Kulturhuset 2016.

VD Benny Fredriksson är positiv inför förändringarna, och säger på Kulturhusets hemsida: «Jag hoppas att jag om fem år kan säga att jag aldrig vågade drömma om att det skulle kunna bli på det här sättet – ett hus med ett helt eget liv.»

Hans kritiker är inte lika begeistrade: i Dagens Nyheter (DN 15/3) undrar Dramatens chef Marie-Louise Ekman om han även vill slå ihop Stadsteatern och Kulturhuset med Åhléns på andra sidan det krympande Sergels Torg.

Övriga chefer för Kulturhuset Stadsteatern är: Sarah Riedel och Nils Landgren (musik), Kenneth Kvarnström (dans), Johan Wirfält (forum/debatt), Ingemar Fasth (litteratur), Eirik Stubø (teater), Linda Zachrison (Parkteatern) och Carolina Frände (Skärholmsscenen). För att stärka designprofilen kommer en konstnärlig ledare inom området design att utses.

Comments