Den geniala republiken
Konstens frihet är kanske den allra mest störande – den allra mest stötande – orättvisan i ett genomreglerat demokratiskt samhälle.
Konstens frihet är kanske den allra mest störande – den allra mest stötande – orättvisan i ett genomreglerat demokratiskt samhälle.
Internationaliseringen underminerade den nordiska konstscenen, samtidigt som en ny bild av Norden, färgad av den koloniala historien, spreds på tiotalet.
Kim Wests avhandling skärskådar hur 60-talets «museum i rörelse» förvandlades till idén om museet som en «katalysator för samhällsomvandling» – och vad som hände sedan.
Filosofen Georges Didi-Hubermans utställning på Jeu de Paume i Paris skildrar upprorets berusning och frihetskänsla. Men behöver vi verkligen konnässörer av folkresningar?
En ny bok om Moderna Museets legendariske chef Pontus Hultén är både bredare och vassare än man brukar förvänta sig av en biografi av detta slag.
Konflikten runt Lunds konsthall är självalstrande och ändlös.
Debatten kring Konstfacks antirasistiska förändringsarbete visar hur konstoffentligheten har anpassat sig efter en allt mer representativ tjänstemannakultur.
– I 2021 bør vi forstå at den virkelige drivkraften, også for økonomien, er naturen, sier den samiske kunstneren Matti Aikio, en av årets deltakere på festivalen Barents Spektakel i Kirkenes.
Anna Sofie Mathiasens reanimering av morens arkiv på Destiny’s syder av generasjonstypisk sorg over verdenen man har fått overlevert.
– Detta handlar om så mycket mer än föremålen, menar konstnärerna Petra Laiti och Outi Pieski, som planerar en utställning om den historiska händelsen på Finlands Nationalmuseum i höst.