Kritiker på grönbete
Karl Katz Lydéns nya bok missar sitt storslagna mål att upphäva gränsen mellan konst och samhälle.
Karl Katz Lydéns nya bok missar sitt storslagna mål att upphäva gränsen mellan konst och samhälle.
– All konst som skapas i det kapitalistiska samhället vacklar mellan att vara ett under och en bluff, menar kulturteoretikern Sianne Ngai.
Fatima Moallims utställning i barndomsstaden Växjö ger oss anledning att reflektera över samtidens begär efter identitet och olikhet.
Lytle Shaws New Grounds for Dutch Landscape förankrar konsthistorien i vardagens pågåendehet och själva marken under våra fötter.
I Värstascenario. Fyra konstnärer från Grönland på Lunds konsthall prövas frågor om identitet och autenticitet med ironi och skepsis.
Kommer Grief and Grievance: Art and Mourning in America att definiera vår tid, likt Documenta 11 en gång gjorde? Rapport från paneldebatt i New York.
Ceija Stojkas verk på Malmö Konsthall är en uppfordrande påminnelse om den romska Förintelsen, Porajmos, då hälften av Europas romer beräknas ha dödats.
Den norska, Malmöbaserade konstnären Hanni Kamaly om sorgearbete och minnespraktiker, om skulptural närvaro och materialitet, och om det nordiska konstlivets ovilja att göra upp med det koloniala arvet.
Kulturellt ägande, avkolonisering och Pablo Picasso avhandlades under Malmö Konstmuseums symposium om samlingens kritiska potential.
Merike Estnas måleri på Moderna Museet i Malmö är inbjudande, märkligt och uppriktigt övertygat om sin egen fåfänga.
Vår vän, Valerie Solanas på Signal i Malmö hyllar kvinnliga konstnärer som finner styrka i skörhet, men kapar banden till en bred antikapitalistisk feminism.
På Virserum Konsthall reflekterar Ane Hjort Guttu över den svenska landsbygdens utmaningar i en tid då människor förutsätts vara kreativa och fria.
På den lilla Stockholmsinstitutionen Mint förenas Eddie Figge och Agnieszka Polska av oväntat djärva och högtflygande ideal.
Louise Jacobs tar tempoet ned med høyenergiperformance på Centralbanken i Oslo.
Afgangsudstillingen fra Det Fynske Kunstakademi er en homogen størrelse med godt håndværk og indadvendte tematikker.
Åke Pallarps retrospektiv på Färgfabriken ger oss skäl att omvärdera en doldis som gick på tvärs mot smaken för det exklusiva och märkvärdiga.