Manifesta 10 tillkännager konstnärlig ledare

En av den tyska samtidskonstens största profiler, Kasper König, har utnämnts till chefscurator för utställningen, som äger rum i Sankt Petersburg.

Kasper König, 2012. © Albrecht Fuchs.
Kasper König, 2012. © Albrecht Fuchs.

En av den tyska samtidskonstens största profiler, Kasper König, har utnämnts till chefscurator för Manifesta 10. Den ambulerande europeiska biennalen kommer äga rum på Eremitaget i Sankt Petersburg, 28 juni till 31 oktober 2014. I ett uttalande på Manifestas hemsida säger König:

«Manifesta 10 på Eremitaget i Vinterpalatset kommer att vara subtil och och substantiell; samtidskonst och verk från Eremitaget ska dansa sida vid sida. Manifesta kommer att sammanfalla med Eremitagets 250-årjubileum, så det kommer att erbjuda ett annat perspektiv. Jag ser fram emot utmaningen att arbeta med samtidskonst i det här sammanhanget, och hoppas göra en utställning som är både intelligent och lekfull.»

Rykten om utnämningen har florerat sedan juni, samtidigt som röster har höjts mot Manifestas val av utställningsplats på grund av de ryska förföljelserna mot landets homosexuella och HBTQ-gemenskap.

Den erfarne och inflytelserika König var med och grundade Skulptur Projekte Münster 1977, curaterade ett antal uppmärksammade utställningar i Västtyskland under 1980-talet, var professor och chef på Städelschule i Frankfurt (där han grundade skolans utställningsplats Portikus) under 1990-talet och var chef för Museum Ludwig i Köln 2000-2012. Han är bror till bokhandlaren och förläggaren Walter König och far till galleristerna Johann König (Berlin) och Leo Koenig (New York).

From left: Hedwig Fijen, Prof. Dr. Mikhail Borisovich Piotrovsky, Kasper König signing the curatorial contract of Manifesta 10, Photo Rustam Zagidullin.
From left: Hedwig Fijen, Prof. Dr. Mikhail Borisovich Piotrovsky, Kasper König signing the curatorial contract of Manifesta 10, Photo Rustam Zagidullin.

Diskussion