Försvinnande små projekt

Small Projects i Tromsø har under ett år närmast framstått som ett fejkat konstgalleri. Men Lars Korff Lofthus utställning håller – en stund.

Lars Korff Lofthus, Rustique Platform. Foto: Small Projects.

Jag tänker på det där möbelvaruhuset i Kina som utger sig för att vara Ikea. Det ser ut som Ikea – samma färger och layout på skyltarna, samma slags butiksavdelningar och personaluniformer. Men varorna är inte de samma. De är på sin höjd snarlika. Innehåll är trots allt inte lika lätt att kopiera som yta. Det är den känslan jag får varje gång jag går in i det konstnärsdrivna galleriet Small Projects i Tromsø, vars drift bekostades av Kulturrådet långt innan det fysiskt existerade. Det påminner om ett galleri för samtidskonst, men såväl arbetsmetoderna som de sporadiska utställningarna har från starten för snart ett år sedan mer liknat teaterkulisser för en föreställning i konstmiljö. På avstånd är det vagt övertygande, men från scenen ser man att det är fejk.

Lars Korff Lofthus, Red Ribbon. Foto: Small Projects.

Det är därför jag blir lite förvånad av Lars Korff Lofthus utställning Save the Date. Han är bevisligen en verksam konstnär och utställningen skiljer sig markant från de valhänta videovisningar och bagageutställningar som hittills dominerat programmet på Small Projects. Med bagageutställning menar jag en sådan som får plats i resväskan på Norwegian. Lofthus utställning är lyckligtvis betydligt mer ambitiös än så, om än inte utan svagheter.

Med utgångspunkt i trädgårdsfester och folkfester av det slag som är vanliga på många platser, med tombolastånd, karusell, sockervadd och tårttävlingar, vill Lars Korff Lofthus hylla den speciella festivalestetik som gärna präglar landsortsfester. Lokalen kantas av höbalar, vars nyslagna gräs sprider en behaglig sötaktig klorofylldoft jag minns från barndomens cirkusföreställningar. Här och var finns medaljband av det slag som man vinner i säcklöpning, pajätning eller lådbilsrally. Som motiv återkommer dessutom medaljbandet i målningen Red Ribbon. Lofthus målningar bjuder ofta på humoristiska oneliners som spelar på vardagliga företeelser och naivitet. Ganska charmigt för det mesta och det är befriande med konst som inte tar sig självt på för stort allvar. Frågan är bara hur långt det håller. De habila målningarna av hoppställningar och medaljband, de sköna gräsbalarna och de fyndiga texterna på engångsbrickorna roar en kort stund, men det är också allt.

Lars Korff Lofthus, Save The Date. Foto: Small Projects.

Comments (21)