Från Stockholm till Bergen

– Jag vill göra konsthallen till en plats för debatter och interaktion, säger Axel Wieder, som blir ny direktör för Bergen Kunsthall.

Willem de Rooij, Index: Riots, Protest, Mourning and Commemoration (as represented in newspapers, January 2000- July 2002), installationsvy från Index, 2015. Foto: Johan Wahlgren.

Axel Wieder blir ny direktör på Bergen Kunsthall. Det offentliggjordes i ett pressmeddelande idag. Wieder har varit direktör på Index – The Swedish Contemporary Art Foundation i Stockholm sedan 2014, och tillträder tjänsten i Bergen i februari 2018. 

Wieder efterträder Martin Clark som varit direktör för Bergen Kunsthall sedan 2013. Som Kunstkritikk tidigare har rapporterat så blir Clark chef för Camden Art Center i London.

– Bergen Kunsthall är en av dessa sällsynta institutioner med ett internationellt erkänt program och konsthallen ligger hjärtat av staden, säger Axel Wieder till Kunstkritikk. Jag har med stort intresse följt verksamheten på distans, och ser nu fram emot att leda Bergen Kunsthall i framtiden.

På frågan om vad som lockar honom till Bergen, så framhåller Wieder konsthallens arbete över disciplingränserna som en viktig faktor.

Axel Wieder, ny chef för Bergen Kunsthall.

– Bergen Kunsthall är en större institution än Index och jag ser fram emot att kunna arbeta med projekt i större skala. Jag börjar först i februari nästa år, så jag har fortfarande tid att lära känna kontexten, men generellt är det möjligheten att arbeta väldigt brett med utställningar, program, föreläsningar och screenings som lockar mig till konsthallen. Jag vill koppla samman den internationella utblicken med en lokal diskussion, och att göra konsthallen till en plats för debatter och interaktion.

Axel Wieder är utbildad konsthistoriker vid Humboldtuniversitetet i Berlin och är en av grundarna av den prisbelönta bokhandeln Pro qm i Berlin-Mitte. Han har tidigare varit konstnärlig ledare på Künstlerhaus Stuttgart och curator och programansvarig på Arnolfini i Bristol, en av Storbritanniens ledande institutioner för samtida konst.

På Index har Wieder ställt ut bland andra Simone Forti, Anna Boghiguian, John Skoog/Emanuel Röhss och Willem de Rooij. Han har även curaterat grupputställningarna Autobiography och The Promise. För närvarande visar Index en separatutställning med den svenska konstnären Beth Laurin. Wieder lyfter också gärna fram den organisatoriska expansion som han inledde på Index.

– Utöver utställningsprogrammet är jag väldigt nöjd med att tillsammans med det fantastiska teamet på Index ha utvecklat vår roll i staden, som konstinstitution. Vi startade framgångsrika utbildningsinitiativ med skolor och har arbetat mycket med vårt nya Teen Advisory Board. Vi har även arbetat i det offentliga rummet vid Kungsbro Strand, vilket skapade några fantastiska ögonblick. Index är ett ställe som verkligen erbjuder möjligheten att experimentera. Jag kan faktiskt inte komma på något projekt som jag inte har kunnat realisera här.

På frågan om vad hans intryck av att arbeta i Stockholm har varit, så framhåller Wieder diskussionen om konst och politik, som han menar är i högsta grad levande i staden.

– Stockholm har en stark akademisk ådra, även inom konsten, och jag uppskattade verkligen alla de fängslande diskussioner jag har haft kring konst och politik, något som jag tror är ganska unikt för platsen.

Installationen av Beth Laurins Skulpturer i Östraboskolan, Uddevalla, 1970, (2017) är ett exempel på hur Axel Wieder har utvidgat Index verksamhet till det offentliga rummet i staden. Foto: Johan Wahlgren.

Diskussion