Tidskriftsstödet kan bli kvar

Efter dagens debatt i riksdagen meddelas att Alliansens förslag att sänka tidskriftsstödet återremitteras. Kulturutskottet ska komma fram till ett nytt förslag under kvällen, som sedan blir föremål för omröstning imorgon.

Bild från gårdagens manifestation vid riksdagen. Foto: Lars Pehrson.
Bild från gårdagens manifestation vid riksdagen. Foto: Lars Pehrson.

Alliansen verkar ha tvingats till reträtt av den massiva kritiken mot planerna att sänka tidskriftsstödet med 15 miljoner.

Efter debatt i kulturutskottet idag meddelas att förslaget kommer att återremitteras. Detta betyder att frågan utreds vidare, och att utskottets ordförande Per Bill (M) senast i morgon fredag ska meddela var de 15 miljonerna ska sparas istället.

– Vi ska ordna detta så att kulturtidskrifterna inte drabbas, lovar Per Bill i SR Kulturnytt.

Kulturutskottets vice ordförande Gunilla C Carlsson (S), som har engagerat sig i tidskriftsstödets bevarande, säger i Kulturnytt:

– Det är positivt att vi ser till att kulturtidskrifterna får vara kvar, men det är ju trots allt så att de här 15 miljonerna ska plockas någon annanstans. Om det blir läsfrämjande eller barn och unga eller vilka som kommer få stå tillbaka.

Nästa steg är att kulturutskottet sammanträder i kväll för att komma fram till ett nytt förslag, som sedan blir föremål för omröstning imorgon. Om utskottet inte kan enas under kvällen, så måste ett nytt beslut finnas före årsskiftet, meddelas i SVT:s Kulturnyheterna.

Diskussion