Iaspis gick miste om Venedig

Projektförslag till Venedigbiennalen förhalades, med resultatet att Iaspis inte medverkar.

Iaspis delar sedan 2007 lokal med Konstnärsnämnden. och ligger på Maria skolgata 83 på Södermalm i Stockholm. Foto: Konstnärsnämnden.
Iaspis delar sedan 2007 lokal med Konstnärsnämnden. och ligger på Maria skolgata 83 på Södermalm i Stockholm. Foto: Konstnärsnämnden.

I den pågående debatten om Iaspis ger nu Petra Bauer, Goldin+Senneby och Matts Leiderstam i DN (4/2) exempel på det «kafkaliknande» sätt på vilket Konstnärsnämnden har behandlat vissa projektförslag: Iaspis direktör Lisa Rosendahl och Andjeas Ejiksson började för över ett halvår sedan utveckla ett förslag för Iaspis medverkan på Venedigbiennalen i sommar, ett förslag som bland annat innebar en presentation av Iaspis konstnärsarkiv. Men, hävdar artikelförfattarna, på grund av kansliets tvekan och förhalande av processen, nådde inte förslaget styrelsen i tid, med resultatet att Iaspis nu inte finns med i Venedig överhuvudtaget.

Bauer, Goldin+Senneby och Leiderstam skriver att det även finns exempel på hur kansliets kontrollbehov försvårat och fördröjt projekt initierade av Iaspis ateljéstipendiater.

I artikeln uttrycks också missnöje med Konstnärsnämndens och Bildkonstnärsfondens svar att det bara är vid ett fåtal tillfällen som direktörens förslag inte fått stöd i fonden: «Problemet är ju att fondens styrelse inte ens får möjlighet att ta ställning till direktörens förslag», skriver Bauer, Goldin+Senneby och Leiderstam.

Diskussion