14 december – Linnéa Sjöberg

I julkalendern sammanfattar våra egna skribenter och inbjudna gäster det intressantaste från konståret 2017. Idag: Linnéa Sjöberg som är konstnär.

Kunstkritikks julkalender sammanfattar våra egna skribenter och inbjudna gäster det intressantaste från konståret 2017. Idag: Linnéa Sjöberg som är konstnär och aktuell med en utställning på Galleri Belenius i Stockholm. I januari ger hon ut boken Out of Character som dokumenterar performanceverket GTD4s810 aka karriärkvinnan.

 

UTSTÄLLNINGAR

Hannah Ryggen, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum och Gunnerusbiblioteket i Trondheim.

I augusti åkte jag tvärs igenom Sverige och Norge, det vill säga Sundsvall – Trondheim, för att se konstverk av Hannah Ryggen som visas permanent på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Ryggen var textilkonstnär och hennes bildvävar har en viktig plats i konsthistorien. Ett stenkast från museet i Trondheim finns de verkliga guldkornen i arkivet på Gunnerusbiblioteket. Här får jag varsamt bläddra bland Ryggens gamla skissböcker, brev och teckningar. Sidor fulla av vävnotor och infärgat garn i olika nyanser som sytts fast i papperet. Jag läser om hennes tankar kring konstbranschen och tekniska problemlösningar i väv. Jag ryser i kroppen när hon på en pärm skissat mönster av hakkors, det mönster som återfinns i väven Drømmedød från 1936.

 

Masoleum of Lovers (Ellen Cantor/James Richards/Steve Reinke), Galerie Isabella Bortolozzi, Berlin

Häromdagen gick jag in på ett galleri i precis rätt tid, enligt mig. Det är mörkt i rummet och en stor skärm fylls upp av en video (Steve Reinke) på en liten fågel, brunaktig med röd täckning. Fågeln sitter ihopkurad i en mans nävar, mannen kupar händerna i ett handfat under en vattenstråle. Fågeln tvättar sig noggrant, men under de kommande minuterna ändrar den sitt beteende och blir mer och mer spattig av vattenstrålen. Den börjar rulla runt, försöker maniskt tvätta alla fjädrar samtidigt, vattnet sprätter åt alla håll, försöker den sluta men kan inte eller är den bara i extas? Nävarna stängs. Nytt klipp ny scen, men jag är fortfarande med fågeln.

 

Mother´s Tounge, Lap-see Lam & Wingyee Wu, Stockholm

Jag har smyglyssnat på Lap-See Lam och Wingyee Wus guide. Tyvärr missade jag öppningen av Mothers Tounge, ett interaktivt konstverk som berättar historier kring kinesisk kultur och svenskhet med kinakrogen som plats. Jag har följt utvecklingen av detta verk under några år via sociala medier och detta ser ju så spännande ut! Ser fram mot att bli guidad och följa deras berättelser via appen nästa gång jag är i Stockholm.

 

HÄNDELSER

#MeToo

HÄR ÄR VI

 

Wir sind die Guten – Ostermysterien, Markus Öhrn, Volksbühne, Berlin

Äntligen får jag se något av Markus Öhrn igen och denna gång tolkar han Påskmysteriet. Vi får följa en dysfunktionell familj under elva dagar. Vi möter mamma, pappa, dottern Maria och hennes 32-årige son Jesus. Jag kunde tyvärr inte gå varje dag, vilket jag ångrar nu, men jag gick på Långfredagen då föreställningen pågick i 7 timmar, med ett soundtrack med psykande dansbands-jingels som toppades med en asbra metalkonsert. Det var fridfullt att försvinna in i deras kaos och mål att på ett eller annat sätt få upp Jesus på korset.

 

Josefine Östberg Olssons ateljé, Göteborg

Jag fick smak för hastighet i somras då jag äntligen åkte dragracing (accelererade upp 230 km/h på några sekunder wohooo!). Någon månad senare fick jag chansen att träffa Josefine Östberg Olssons som bokstavligt talat kör sitt eget race i en ateljé/garage i kvarteret Gamla Fixfabriken i Göteborg. Här står Östberg O och mekar med sin bil Cheva Nova 70, som har en 350 small block motor med ca 300hk, hon planerar att vara med i Streetweek 2018. Just denna dag läcker en av bilarna så vi hänger runt i bensinångor som blandas med fukt. Lite här och var ligger fantastiska teckningar som föreställer föremål och attribut som tillhör denna subkultur, jag blir nyfiken och vill se mer.

 

PUBLIKATIONER

 

Cyberfeminism is a Song, Anna Kinbom, Ep Vinyl

Den här vinylen var jag snabb att köpa! Så bra att få en musikalisk tolkning av cyberfeminism i Anna Kinboms två låtar Cyberfeminism is a Song och Cyborgs, jag hoppas det kommer en fullängdare snart. Ep:n är väldigt mycket Kinbom, jag älskar hennes lekfulla oslipade skimmer som blandas med sylvassa tankar och idéer, hon är konsekvent och väldigt inspirerande.

 

 

”I’m Still Coming” COMING TO POWER 2016 & 1996, Ellen Cantor, Capricious Publishing

Arkiv, journaler, dagböcker, spår av tid, arbete och tanke. Jag har näst intill blivit besatt av sådana böcker det senaste året, då jag själv råkade slänga mina första dagböcker från en period på tio år. Kanske låter det obetydligt men för mig har det varit litet av ett trauma. Här är då en bok som muntrar upp mig, jag blir otroligt peppad av Ellen Cantors arbete, jag sugs in i detta arkivmaterial och vill vara med när det hände.

 

On Weaving, Anni Albers, Princeton University Press

Nyutgåva från 2017 av Anni Albers tunga bok om vävning från 1965. Den är även uppdaterad med bland annat färgfoto och ett antal nya texter om och kring Albers verksamhet. Nu blir det inga mer hemlån för mig, vilken dag som helst får jag den på posten.

 

 

 

 

Diskussion