En skalbagges liv

Henrik Håkansson är huvudutställare på sommarens IHME-festival i Helsingfors, med en film om en skalbagge som endast lever i en fuktig lund norr om den finska huvudstaden.

Henrik Håkansson, The Beetle (stillbild), 2018.

Den årliga IHME-festivalen för samtida konst har etablerat sig som en av höjdpunkterna under konstvåren i Helsingfors. Varje år bjuds en internationell konstnär in för att skapa ett konstverk som står i centrum för hela evenemanget. Årets konstnär är svenske Henrik Håkansson som har producerat en ny film, The Beetle, med en skalbagge som huvudperson. Det handlar om Hylochares cruentatus som endast finns i en fuktig lund i Vanda, norr om Helsingfors.

Årets upplaga av IHME är den tioende i ordningen, och uppdelar i två helheter: dels ett intensivt film- och debattprogram på Korjaamo-kulturcenter som invigs på fredag, den 25 maj, och dels ett fältarbete i Hylochares cruentatus habitat i Myrbacka första veckan i juni, då skalbaggen är aktiv.  

Tidigare huvudutställare på IHME-festivalen har varit den amerikanske konstnären Theaster Gates, brittiske Jeremy Deller, israeliska Yael Bartana samt den danske gruppen Superflex, bland andra. Håkansson har sedan tidigt 1990-tal samarbetat med växter och djur i skapandet av sin konst, som har ställts ut i en mängd internationella sammanhang. The Beetle har ett soundtrack av den finske, experimentelle musikern Mika Vaino (1963–2017) från duon Pan Sonic.

Henrik Håkansson. Foto: Mari Mur.

Hur hittade du denna bagge? Vad tror du den kan berätta om oss idag?

I detta fall var det mer att huvudrollen fann mig och inte tvärtom. När jag blev inbjuden att arbeta med IHME-festivalen sökte jag i en infallsvinkel, något som kunde vara specifikt för eller unikt inom den finländska faunan och floran. Jag sökte en art eller ett speciellt förhållande som på något sätt skulle kunna reflektera ett vidare perspektiv på den unika tillvaron hos en levande organism.

Historien om Hylochares cruentatus som en unik företeelse i Norden och världen är en förhållandevis mystisk, men ändå klar definition i relation till en större helhet.

Du ses som en föregångare inom den växande delen av samtidskonsten som utforskar relationerna mellan människa/djur/biologi/miljö, med en mångdimensionerad förståelse av det «naturliga» och det «fabricerade». Uppfattar du att vi kulturellt sett har börjat släppa det humanistiska arvet med ett antropocentriskt fokus något?

Ja, att vi förändras och att den miljö som vi rör oss i förändras är ur mitt perspektiv helt tydligt.

Du visar filmen om Hylochares cruentatus, vad mer kommer vi att se inom IHME-festivalen?

Projektet i sin helhet handlar om Hylochares cruentatus och dess specifika levnadsmiljö.  Filmen är huvudsaken, men det kommer också att finnas vissa relaterade projekt on site. Bland annat ett program som inkluderar guidade visningar av platser relaterade till Hylochares crutentatus med förlängningar till musikfestivaler och samarbeten med lokala skolor. Vem vet var det slutar. Men allt startar som en introduktion till denna skalbagge i relation till vår gemensamma miljö.

Henrik Håkansson, The Beetle (stillbild), 2018.

Diskussion