Den konstnärsdrivna konstmässan Art Fair Suomi hålls denna helgen, 17. – 20. september, på Kabelfabriken i Helsingfors. I år presenteras mässan i en ny tappning och med ett vidgat omfång, där över 200 konstnärer och 800 verk visar upp samtida uttryck och dialoger inom främst media- och fotobaserad konst. För första gången i evenemangets 10-åriga historia har utbudet utökats med internationella, konstnärsdrivna gallerier och ett mångsidigt program av diskussioner, klubbar och performances.
Den finländska konstmarknaden avviker i mångt och mycket från de stora internationella trenderna. Den aktiva handeln med samtida konst har helt enkelt aldrig slagit rot i den karga kulturella myllan. En hypotetisk tolkning av orsakerna är en genomsyrad vardaglig föreställning om bruket av kulturella uttryck, som hindrar tillväxten av det mervärde som konstmarknaden bygger på. Det finska konstlivets utveckling har därför alltid varit beroende av offentlig finansiering.
Även Art Fair Suomi ’15 har sin grundfinansiering i den offentliga strukturen. Arrangörerna är konstnärsorganisationerna Muu ry (mediakonst) och Valokuvataiteilijoiden liitto (fotokonst), som är underorganisationer till Finska Konstnärsgillet. Utbudet domineras av medlemskonstnärer, men överskrids genom de tio internationella samarbetsgallerier som fått möjlighet att delta.
Art Fair Suomi kan så inte ses som någon fullblodig mässa, snarare ett konstevenemang som har en strimma av lätt kommersialism. Det är helt i linje med den finländska kulturpolitiken, där konsten skall vara tillgänglig för alla och som räds varje hänvisning till elitistisk kulturkonsumtion. Därför är inträdet till evenemanget fritt, intentionen öppenhet och innehållslig rikedom.
Samtidigt återfinns på det utannonserade programmet bland annat några av Finlands mest framgångsrika ljudkonstnärer och internationella gäster med ett relativt avancerat utbud, och med mångdimensionerade performances där textualitet och korporalitet förs samman i en kollektiv upplevelse.
Bland de internationella konstnärsdrivna gallerierna som tagits med i programmet återfinns A Trans från Berlin, Candyland från Stockholm och Kunstplass från Oslo. Som speciella programpunkter har den portugisiske curatorn Rui Prata gjort ett urval av verk som presenteras som evenemangets highlights, och det estniska produktionsföretaget Art Proof delar ut ett pris på 5000 euro till en i mässan deltagande konstnär.