På tisdag den 9 april startar Stockholm Art Week, årets mest händelserika vecka i svenskt konstliv. Hundratals arrangemang går av stapeln, från den 14:e upplagan av Market Art Fair till Moderna Museet som öppnar en utställning med den amerikanska konstnären Sharon Hayes och en mängd mindre popup-utställningar runt om i stan. Alla samsas de om tid och uppmärksamhet, veckans viktigaste råvara.
Stockholm Art Week görs enligt en beprövad modell där ett stort antal arrangemang koncentreras till några få dagar, på ett liknande sätt som Madrid Art Week, Berlin Art Week eller i London under Frieze Art Fair. Galjonsskeppet i Stockholm är Market, som öppnar torsdag den 11 april. Mässan äger rum på Liljevalchs Konsthall, under ledning av Carl Sundevall.
– Årets upplaga av Market har på allvar gjort det vi startade med förra året med ett fokus på nordiska konstnärer, berättar Sundevall för Kunstkritikk.
– Vi har gått ut med ett open call till alla nordiska gallerier och alla icke-nordiska gallerier som ställer ut nordiska konstnärer. Flera väldigt intressanta namn är således med i år, som Galleri Gió Marconi från Milano, som visar Nathalie Djurberg och Hans Berg, och Anne Mosseri-Marlio Galerie från Basel.
För att säkra kvaliteten på mässan väljs de medverkande gallerierna ut av en kommitté som består av både gallerister, curatorer och institutionschefer. I gruppen ingår bland andra Eivind Furnesvik från Standard (Oslo), Marianne Torp, intendent vid Statens Museum For Kunst i Köpenhamn samt den före detta chefen för Moderna Museet, Lars Nittve.
– Ledningen lägger sig egentligen inte i urvalet av gallerier för mässan, utan urvalskommittén beslutar det själva, säger Sundevall, som på frågan om vad han själv vill lyfta fram på årets mässa svarar Olafur Eliasson och dennes arbete med miljö, natur och klimat, som presenteras av i8 Gallery från Reykjavik.
Totalt medverkar 35 gallerier och 47 konstnärer i årets Market. Det bjuds på ett brett spektrum av konst, från Köpenhamngalleriet Bo Bjergaards presentation av den nyligen bortgångne Per Kirkeby (1938–2018), till Andréhn-Schiptjenko som visar den norska konstnären Yngvild Saeter. Bland nytillskotten finns Oslo-baserade Galleri Haaken, som ställer ut textilkonstnären Aurora Passero, och Gerhardsen Gerner, som visar Jonathan Meese, välkomna tillskott på Market som tidigare haft svårt att attrahera norska gallerier.
Nordisk samtidskonst blir det dessutom på Anna Bohman Gallery, som på onsdag den 10 april öppnar utställningen Dagen etter med konstnärerna Matias Kiil och Eirik Saether från Norge och Lasse Hieronymus Bo från Danmark. Utställningen är curaterad av Bjarne Melgaard och Elise By Olsen och är tänkt att, i dialog med Melgaards egen soloutställning för Galleri Bohman-Knäpper på Market, illustrera den «kroniska baksmälla och växande känsla av tomhet» som kännetecknar den samtida kulturen.
En frånvaro som kommer att märkas är att Supermarket har valt att inte medverka i årets konstvecka. Istället äger den konstnärsdrivna mässan rum veckan innan, och öppnar redan ikväll, torsdagen den 4 april. Joanna Sundström, som leder Stockholm Art Week, beklagar frånfället, men betonar att uppslutning i år är bredare än tidigare.
– Det finns en väldigt stor bredd i Stockholm, inte minst bland privata aktörer som CF Hill, Sven-Harrys, Fotografiska, Bonniers Konsthall och Artipelag, säger Sundström, och berättar att allt fler mindre aktörer, liksom olika restauranger och hotell, medverkar i årets konstvecka. Dessutom gör offentliga institutioner som Nationalmuseum, Moderna Museet och Iaspis särskilda arrangemang under Stockholm Art Week.
Med tiden har dessutom andra aktörer klivit fram som återkommande inslag under Stockholm Art Week, som sidoutställningen Monopol och bokmässan Sthlm Art Book Fair. Bakom Monopol står de unga gallerierna Elastic, Belenius och Johan Berggren som har curaterat en grupputställning med bland andra Ulla Wiggen, Bunny Rogers och Maria Lassnig. Öppningen sker parallellt med Market torsdagen den 11 april.
Dagen efter, fredagen den 12 april, är det dags för Sthlm Art Book Fair som återkommer efter två års uppehåll. Internationella förlag som Sternberg Press, Idea Books och K. Verlag samsas med inhemska aktörer som Kalejdoskop, Rojal och Arvinius + Orfeus. Arrangemanget sker i samarbete med Beckmans Designhögskola och förlaget Art and Theory Publishing.