Massorna dras

Med digitala installationer av det japanska konstkollektivet teamLaB har Helsingfors nya konstmuseum Amos Rex lockat dubbelt så många besökare som förväntat.

Utställningsutrymmet på Amos Rex ligger under markytan. Museets böljande «tak» är utformat som en inbjudande piazza och har etablerat sig som en instagramdestination. Foto: Tuomas Uusheimo.

Efter en säsong har det nya Helsingforsmuseet Amos Rex profilerat sig som ett museum med entusiastiska besökare och stora utställningar.

Museet, som öppnade i slutet på augusti, ligger i centrala Helsingfors, över gatan från Kiasma, och ett stenkast från statens konstmuseum Ateneum; Helsingfors konsthall och Helsingfors konstmuseum (HAM) ligger också i närheten.

Amos Rex är ett nytt varumärke, men museet i sig har en längre historia. Amos Anderson Art Museum grundades 1965, efter att den finska entreprenören, publicisten och konstsamlaren Amos Anderson avled 1961. Det ursprungliga museet stängde efter invigningen av Amos Rex, men en våning i den gamla bygganden kommer att bevaras som Amos Andersons hem-museum.

Entrén till Amos Rex ligger i Lasipalatsi (Glaspalatset), som ända sedan det färdigställdes 1936 har setts som en av centrala Helsingfors landmärken. När man går in på museets leds man ner till utställningsrummen, som är belägna under jorden. Utomhus uppmanas besökare att leka på «taket», och de konformade kupolerna spridda på torget har redan gett Amos Rex ett instagramvänligt rykte.

Invigningsutställningen, Massless, med det japanska konstkollektivet teamLaB, har också blivit en favorit i sociala medier. Kollektivet – bestående av 500 ingenjörer, matematiker, konstnärer, programmerare, animatörer, grafiska designers och arkitekter – har skapat uppslukande digitala installationer i flera stora rum där besökarna på olika sätt omges av elementen. Black Waves (2016) är inspirerad av den japanska konstnären Hokusai (1760-1849) och består av stora digitala vågor som sköljer över museets väggar; i ett annat rum snurrar en virvel av kråkor runt besökarna; och i ett tredje skickas ett ljusflöde rakt upp mot museets höga tak.

Det centrala verket är dock Graffiti Nature: Lost, Immersed and Reborn (2018). Här uppmanas besökarna att rita olika varelser till installationens ekosystem. Museipersonalen scannar teckningarna varpå organismerna – kanske ödlor, fåglar, eller blommor – kommer till liv och börjar röra sig runt i museihallen. Känslan av att gå vilse i installationen är en del av verket; den desorienterande effekten uppnås med blinkande lampor, höga ljud, och bilder i ständig rörelse som gör det svårt att se vart de kom ifrån, och vart de fortsätter.

Som en öppningsutställning har Massless varit en stor framgång. Dubbelt så många besökare som förväntat har sökt sig till museet. I början av december hade 200 000 människor hittat dit. Nästa år kommer Amos Rex fokusera på 1900-tals modernism, samtidskonst och «konst från forna kulturer». Den nya säsongen öppnar i februari med den första Rene Magritte utställningen i Finland.

teamLaB, Graffiti Nature, 2018. Installationsvy. Foto: ING Media.

Diskussion