Bildmuseet får ny chef

Katarina Pierre blir ny chef för Bildmuseet i Umeå.

Katarina Pierre

Katarina Pierre blir ny chef för Bildmuseet i Umeå. Pierre har varit intendent på Bildmuseet sedan 1995, och har agerat som tillförordnad chef sedan Jan Erik Lundströms avgång våren 2010.

Till skillnad från sin föregångare har Pierre inte någon hög profil i konstlivet, men har på senare år arbetat med förhållandevis uppmärksammade utställningar som Walid Raad: Miraculous Beginnings (2011), Lost and Found: Queerying the Archive (2010) och Isaac Julien: True North (2007).

Pierres chefskap sammanfaller med en omorganisering där Bildmuseet ska ingå i Umeås nya konstnärliga campus tillsammans med Designhögskolan, Konsthögskolan, Arkitekthögskolan och HumlabX, ett slags kreativt centrum för skolornas konstnärliga och utåtriktade utvecklingsarbete. En ny museibyggnad, ritad av Henning Larsen Architects, planeras stå färdig våren 2012.

I sommar visar Bildmuseet en grupputställning som tematiserar den flytande gränsen mellan arbete och privatliv, med konstnärer som Brice Bourdet, Christian Jankowski och Åsa Sonjasdotter. Utställningen har titeln Spare Time och öppnar 6 juni.

Diskussion