Konstmässa till Liljevalchs

Konsthallen på Djurgården fortsätter sitt samarbete med externa och kommersiella aktörer när konstmässan Market flyttar in.

Liljevalchs konsthall. Foto: David Magnusson.
Liljevalchs konsthall. Foto: David Magnusson.

Den nionde upplagan av konstmässan Market kommer att äga rum på Liljevalchs. Market lämnar därmed Konstakademin, som disponeras av Nationalmuseum medan detta renoveras. Datum för mässan flyttas från februari till den 4-6 april, med vernissage den 3 april.

– Det är jättekul att vi kan erbjuda plats åt Market här och på det sättet, tillfälligt mellan två utställningar, öppna vårt hus för den nordiska galleriscenen, säger Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs, i ett pressmeddelande.

Liljevalchs har under senare år fått kraftigt ökade anslag, men har samtidigt stött på hård kritik. I en genomgång på Kunstkritikk (7/12 2012) visar Frans Josef Petersson hur konstnärligt uppmärksammade utställningar har uteblivit, samtidigt som publiksifforna till största del har utgjorts av den traditionella vårsalongen samt samarbetsutställningar med externa aktörer som Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksorganisation och IKEA.

Liljevalchs fortsätter nu på den inslagna vägen av externt finansierade och organiserade utställningar och utställningsliknande projekt, och kan förmodligen se fram emot en strid ström besökare med konstmässan Market. I väntan på kritiska framgångar för konsthallens eget program kan man läsa Kim Wests recension av utställningen Helvete här.

Diskussion