TankeKraft öppnar bokhandel i Stockholm

Det radikala bokförlagets nya projekt, Aspuddens bokhandel och kafé, ska fungera som litterär och kulturell mötesplats för engagerad och initierad publik.

Imorgon lördag den 1 december, kl 10:00 öppnar Aspuddens Bokhandel och kafé i Stockholmsförorten Hägersten. Förutom böcker utlovas sagostund, musik, poesi och nattöppet under invigningen.

Bakom initiativet står Rasmus Redemo och Oskar Söderlind. Duon driver även det oberoende förlaget TankeKraft, som under ett antal år översatt och publicerat ett ambitiöst utsnitt av samtida politisk teori och filosofi, samt TankeVerket, som anordnar föreläsningar och samtal mellan dess författare och en politiskt initierad och engagerad publik. Både TankeVerket och TankeKraft har kommit att bli mycket viktiga i Sverige, både som utgivare av kvalitetslitteratur på svenska och som internationellt forum.

Ett aktuellt exempel är den italienske teoretikern och aktivisten Franco «Bifo» Berardi, vars bok Den arbetande själen är den första av hans alster att ges ut på svenska. I samband med utgivningen har TankeVerket bjudit in honom för att ge en föreläsning på Södra Teatern i Stockholm den 4 december. Tidigare utgivning omfattar centrala verk av bland andra Judith Butler, Slavoj Zizek, Chantal Mouffe, Gayatri Chakravorty Spivak, Jacques Rancière, Michael Hardt och Antonio Negri samt Étienne Balibar, av vilka ett flertal även har varit i Stockholm och föreläst i TankeVerkets regi.

Aspuddens Bokhandel, som fokuserar på mindre kvalitetsförlag, politiskt teori, filosofi samt lyrik, är även tänkt att fungera som en litterär och kulturell mötesplats med veckovisa författarträffar, läsecirklar, föreläsningar, filmkvällar och boklanseringar. Till våren kommer de väletablerade svenska författarna och kritikerna Nina Björk, Kajsa Ekis Ekman, Michael Azar, Jonas Hassen Khemiri, Lawen Mohtadi, Anna Hallgren och Athena Farrokhzad med flera att gästa bokhandeln. 

Diskussion