Frågorna hopar sig för Thielska Galleriet

Andreas Brändström tar över som tillförordnad intendent på det problemtyngda museet.

Thielska Galleriet, Stockholm.

Thielska Galleriet på Djurgården i Stockholm, som plågats av organisatoriska problem sedan det förra intendentparet Ulf Linde och Nina Öhman under stor uppståndelse lämnade museet förra året, får nu ännu en ny intendent. Efter bara ett halvår lämnar Elisabeth Alsheimer Evenstedt posten, enligt uppgifter efter en konflikt med styrelsen och i synnerhet dess ordförande Claes Wachtmeister. Ny tillförordnad intendent blir den kända Stockholmsgalleristen tillika styrelsemedlemmen Andreas Brändström, som bland annat skapade rubriker när han 2008 sålde 25% av sitt galleri Brändström Stockholm till auktionshuset Bukowskis.

Andreas Brändström.

Frågorna är nu många för Thielska Galleriet. Kommer ledningen att lyckas popularisera museet, vars låga besökarsiffror får kulturpolitikerna att se rött? («Jag har föreslagit att Stockholm Maraton kan gå genom museet», replikerade Ulf Linde ödmjukt i en intervju med DN förra året.) Kommer Brändström att kunna förverkliga sina drömmar om att låta samtida konstnärer göra interventioner i dess unika samling av nordisk sekelskifteskonst? Vad händer i så fall med museets speciella visningsmiljö, som lämnats i stort sett orörd sedan huset tjänade som hem för konstsamlaren och mecenaten Ernest Thiel fram till 1924? Och kommer styrelsen och ledningen att kunna lösa de allvarliga ekonomiska och praktiska problem som museet står inför, med stora budgetunderskott, obetalda hyror och akuta, omfattande renoveringsbehov?

Andreas Brändström påpekar i en intervju med DN att hans tillsättning inte är ett fall av nepotism: – Jag är ju faktiskt bara tillförordnad. Nu startar en rekryteringsprocess. Men om saker och ting rullar på är jag intresserad att fortsätta.

Elisabeth Alsheimer Evenstedt tillträder den 23 augusti en ny, skrädarsydd tjänst som «intendent för publik verksamhet» på Kungliga Konstakademien.

Thielska Galleriet, Stockholm.