Catherine David till Centre Pompidou

Curatorn bakom Documenta X blir utställningschef på museet för modern konst i Paris.

Från Catherine Davids Documenta X: Peter Koglers installation i Documenta-Halle.
Från Catherine Davids Documenta X: Peter Koglers installation i Documenta-Halle.

Le Monde kunde igår avslöja att Catherine David kommer att utnämnas till direktör för forskning och globalisering (Directrice adjointe chargée de la recherche et de la mondialisation) på Musée national d’art moderne/MNAM (ung. nationella moderna museet), som är en del av Centre Pompidou i Paris. David var curator på MNAM under 1980- och 1990-talet, men har en gedigen internationell meritlista som oberoende curator. Med Documenta X blev hon 1997 den första kvinnan och icke tysktalande att curatera den stora quintennalen i Kassel, och hon var chef för Witte de With Center för samtidskonst i Rotterdam 2002-2004. Sedan 1998 curaterar hon det mångformade och långsiktiga projektet Samtida arabiska representationer (Contemporary Arab Representations) som har ställts ut på Venedigbiennalen, Fundació Antoni Tàpies i Barcelona, Bildmuseet i Umeå, och flera andra platser runt om i världen.

Catherine David. Foto: Bob Goedewaagen.
Catherine David. Foto: Bob Goedewaagen.

Le Monde skriver att «Positionen som direktör för globalisering kommer att passa henne som hand i handske, hon som för några år sedan sa till oss: ‛Jag har aldrig sett arabvärlden som något slags jungfrumark: gud vet hur sofistikerad den arabiska kulturen är. Jag har också arbetat med Latinamerikas kultur, och jag har aldrig trott att världen tar slut vid Saint-Germain-des-Prés.’»

Catherine David efterträder Catherine Grenier, som sökte tjänsten som övergripande direktör på Musée national d’art moderne. Den positionen innehades av Alfred Pacquement sedan år 2000 och gick istället till Bernard Blistène i november 2013.

Diskussion