Åtalas för förberedelse till mord på Lars Vilks

De tre personer som suttit häktade sedan Göteborgsbiennalens öppningsnatt åtalas nu för förberedelse till mord på Lars Vilks. Rättegången inleds i december.

Lars Vilks.

Enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten i Göteborg åtalas de tre personer som suttit häktade i Göteborg sedan mitten av september nu för förberedelse till mord. Det tilltänkta offret ska ha varit konstnären Lars Vilks. De misstänktas planer sägs ha varit detaljerade och förberedelserna långt gångna. Bland annat ska de ha haft en «början till en plan» nedskriven på ett A4-papper. De ska också ha rekognoserat i och kring konsthallen Röda Sten, försökt hyra en bil samt varit knivbeväpnade.

Samtidigt skriver Göteborgsposten att det «Ingenstans i stämningsansökan» finns någonting som kan «tolkas som om männen uttryckt en vilja att döda Vilks». Snarare bemödar sig åklagaren om att etablera att det faktiskt finns en verklig hotbild mot Vilks, genom att hänvisa till tidskrifter, intervjuer och «annat skriftligt material». Att det finns en sådan hotbild har det dock aldrig rått någon tvekan om.

Till DN säger chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström att de initiala terrormisstankarna mot de tre män som nu åtalas snabbt avskrevs: «Vi blev tidigt medvetna om att deras verksamhet var inriktad mot Lars Vilks». Ett troligt motiv är, enligt chefsåklagaren, konstnärens Muhammedteckningar. Rättegången inleds i december.

Diskussion